Saturday, May 20, 2017

Екопътека "Видимско пръскало" и Гложенски манастир

Макар и едва в средата на май туристическият сезон вече бе открит с разходка из парк Централен Балкан в резерват Северен Джендем. 
Екопътеката, която посетихме  този път носи името на реката, чието течение следва, а именно р. Видимска и Видимската екопътека. 
Също тъй пищна като Екопътека Бяла Река, Видимската екопътека проправя пътя си през живописна гора, за да изведе любителите на природата до мястото, от което се открива гледка към втория по височина водопад в България-Видимското пръскало.




И макар гледката на водопада да е кулуминацията на прехода, не по-малко вълнуваща се оказва самата пътека, която представлява живописен черен път, който лъкатуши през гъста гора, движейки се успоредно на реката. Наклонът е минимален, а денивелацията почти не се усеща, освен във финалната права. Самата река е невероятно красива, с множество естествено образувани вирчета и наистина невороятно оформени речни камъни и скали.
Самата пътека е много приятна за разходка и е подходяща и за семейства с деца, както и хора, които като цяло не са подготвени за по сериозни преходи. Дължината на посока е около 6,5 км (около 13 км отиване и връщане) с начална точна ВЕЦ Видима, гр. Апилци до първата площадка, от която се открива гледка към водопада. До подножието на водопада се стига по тясна пътека дълга около 1,5 км, но дотам нашата група не стигна. В заключение мога само да кажа, че разходката по този маршрут си заслужава. Дори да не стигнете до водопада, енергията на мястото е несравнима!















Друга интересна дестинация в региона са Крушунските водопади, както и Гложенския манастир, през който ние минахме на връщане към София. Разстоянието от Троян до манастира е около 80 км., но отбивката наистина си  струва. 
Самият манастир се намира високо в Тетевенския Балкан, разположен на скалиста тераса, което му придава величие и достолепност. До него се стига с кола по сравнитено тесен, асфалтиран път. При хубави дни гледката от манастира е невероятна!


снимка източник: тук









Снимки: личен архив & Мартин Недельов

No comments:

Post a Comment